"Honest expectations"

hansbouw2Hans Bouw (46) doet als melanoompatiënt mee aan alle onderzoeken en testen binnen het tumorimmunologisch onderzoek. Hij heeft twee vaccinatierondes achter de rug. "Het is voor mij de enige optie om mijn leven te verlengen", zegt hij. "Behalve dat dit mijn enige kans is, doe ik mee om het onderzoek te dienen zodat nieuwe patiënten wellicht in de toekomst een behandelmethode aangeboden kan worden." Bij patiënten met een melanoom is er een kans dat de ziekte terugkomt. Op dit moment zijn er geen andere behandelingen of therapieën die nu al iets kunnen betekenen om er aan mee te werken dat het melanoom inderdaad niet terugkomt. Komt het terug, maar zover is het bij hem niet, dan is er geen goede behandeling in curatieve zin. Dendritische celvaccinatie is momenteel de enige optie om terugkeer van de ziekte te voorkomen. Hans is eerlijk over zijn eigen verwachtingen: "Ik wil mezelf niet teveel hoop geven. Ik heb me ingesteld op het feit dat mijn levensverwachting kort zal zijn.We hebben ons huis verkocht en van het geld doen we leuke dingen."

Bijwerkingen

Hoe heeft Hans zijn vaccinaties tot nu toe ervaren? "Tijdens de eerste gesprekken met professor Punt werd verteld dat er na iedere vaccinatie mogelijk bijwerkingen kunnen optreden. Na mijn eerste en tweede vaccinatie heb ik daar niet veel van gemerkt, ik was wel alert maar voelde niets vreemds in mijn lichaam. Bij de derde vaccinatie (de laatste van de eerste ronde) kreeg ik de avond van de vaccinatie en de dag daarna een grieperig gevoel: een warm gezicht, koude voeten, rillerig en een beetje spierpijn. Met wat paracetamol was het goed te onderdrukken en na een dag was alles weer voorbij. Het zetten van de huidtesten op mijn rug was wel behoorlijk pijnlijk. Het inbrengen van de naalden (7 keer) was echt heel goed te voelen. Na twee dagen werden de biopten genomen. Alle plekken waar een test was ingespoten waren fl ink rood geworden, overal was een bultje opgekomen. Voordat de biopten werden genomen,kreeg ik verdovingen ingespoten. Dat was fl ink op de tanden bijten, die injecties waren behoorlijk pijnlijk. Daarna was het nemen van de biopten pijnloos. De biopten werden met een hechting gesloten en er kwam een fl inke pleister overheen. De impact van die biopten met die grote pleister was wel aanwezig maar niet zo groot. Het is vrij moeilijk om je rug goed te buigen en het is lastig om op je rug te slapen. Die bijwerkingen duurden ongeveer een week, daarna werd alles weer normaal. Na twee weken werden de hechtingen verwijderd en waren de bijwerkingen verdwenen."

Tweede vaccinatieronde

De bijwerkingen tijdens de tweede vaccinatieronde waren voor Hans heftiger. "Na de eerste vaccinatie ben ik behoorlijk ziek geweest. Omdat ik ‘s avonds paracetamol op een lege maag had genomen, was ik ‘s nachts misselijk geworden. Daardoor kon ik de dag later geen paracetamol in mijn maag verdragen, wat er voor zorgde dat de symptomen niet onderdrukt werden. Ik was compleet geveld en heb de hele dag ziek in bed gelegen. Het voelde aan als een driedubbele griep, compleet met hoofdpijn, misselijk, rillerig, hoesten, warm/ koud, slappe spieren etc. Op de tweede dag heb ik paracetamol in zetpilvorm genomen en toen ging het een stuk beter. Hiervan heb ik dus weer wat van geleerd, de volgende keer zal ik voor en na het slapen gaan, een zetpil nemen i.p.v. tabletten. Dit heb ik tijdens de tweede vaccinatie toegepast en het resultaat was erg positief. Deze keer werd het griepgevoel heel goed onderdrukt waardoor ik vrij normaal de dag kon doorkomen. Wel een licht griepgevoel maar dit was heel goed te verdragen. Binnenkort komt de derde vaccinatie, de huidtest en de biopten en dan ben ik weer een half jaar vrij van onderzoeken en vaccinaties."

Activiteit

De eerste resultaten na de Dendritische Celvaccinatie laten bij Hans wel degelijk een activiteit zien van T-cellen. "Natuurlijk ben ik daar blij mee. Je grijpt wel alle kansen aan die je worden geboden. Maar ik ben een realist en weet dat er nog altijd een grotere kans is dat deze behandeling niet werkt dan wel. Het is natuurlijk fantastisch dat er wellicht toch een behandeling kan worden ontwikkeld."